Bio nepražené kakaové bôby Ghana Amelonado, 100 g
Najkvalitnejšie bio kakaové bôby Amelonado z regiónu Suhum v južnej Ghane s bohatou čokoládovou chuťou s tónmi orechov, spracované po zbere výnimočným spôsobom.
Kategória: | Bio kakaové bôby |
---|---|
Hmotnosť: | 0.1 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 100 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Bio CZ: | Produkt ekologického zemědělství |
Fairobchod: | Fair trade garance Fairobchod |
Výnimočné bio kakaové bôby odrody Forastero Amelonado pestované podľa pravidiel ekologického poľnohospodárstva v oblasti Suhum na juhovýchode západoafrickej Ghany. Majú bohatú čokoládou chuť s náznakmi drevitých a orechových tónov (najmä vlašský orech) s charakterom pripomínajúcim brownie či koláč. Jemná chuť tohto kakaa predstavuje to, čo sme spoznali v klasickej poctivej čokoláde a iste v nejednom znalcovi vyvolá nostalgické spomienky na detstvo. Práve pre to je odroda Amelonado, odvodená z Forastera a dovezená do západnej Afriky z ostrova Svätého Tomáša, tak cenená. Pre svoje hladšie a trochu guľatejšie struky sa mu tiež hovorí "bulk".
Asi 900 drobných pestovateľov združenia ABOCFA (z ktorých asi 23 % tvoria ženy) bolo vôbec prvými v celej Ghane, ktorí v roku 2011 získali oficiálnu certifikáciu organického poľnohospodárstva a Fairtrade (od Fairtrade International). Pre nás navyše ručne zožali iba struky jasne žltej farby podľa pravidiel fair trade. Svoje kakaovníky pestujú v priemernej nadmorskej výške 186 m nm (najvyšší vrchol Ghany meria 883 m) spolu s banánovníkmi, jamy a lesnými stromami. Haldovú fermentáciu (na hromade) vykonáva každý jednotlivý poľnohospodár asi 7 dní a následne bôby 6-7 dní sušia na slnku na bambusových rohožiach asi 2 metre vysoko nad zemou.
Už tým sa líši od väčšiny kakaových bôbov, ktoré bývajú fermentované centrálne na jednom mieste. Aj sušenie na vyvýšenom lôžku vedie k výnimočnej kvalite v porovnaní s iným ghanským kakaom. Poľnohospodárske družstvo ABOCFA je preto známe produkciou tých najkvalitnejších kakaových bôbov s pôvodom v regióne, a borí mýty o oblasti západnej Afriky známe skôr nekvalitným konvenčným kakaom a plantážami zničenými neudržateľnou produkciou nadnárodných koncernov.
Biologické poľnohospodárstvo v západnej Afrike je nezvyčajné a kakaové bôby sa tu inak bežne sušia na zemi na betónových nádvoriach. Výrazne kvalitnejší pozberový proces týchto bôbov však rozvíja plný chuťový potenciál genofondu kakaa v tomto regióne. Hlavný zber kakaa tu prebieha od septembra do apríla, vedľajší ale priebežne pokračuje až do augusta. Družstvo ABOCFA (Aponoapono Biakoya Organic Cocoa Farmer 'Association) je jedným z iba 4 ekologicky certifikovaných družstiev v Ghane a všetci spoločne tvoria menej ako 1 % vývozu ghanského kakaa. Len v jednom prístave stojí len jeden certifikovaný sklad, v ktorom je bio kakao z Ghany uskladnené pred nalodením. Stovky tisíc ton kakaa bez certifikácií potom prechádzajú do istej miery zmiešaných dvoma hlavnými prístavmi Ghany.
Dnes sú kvalitné kakaové bôby považované za jednu z vôbec najkomplexnejších potravín sveta. Bio kakaové bôby sú výživovou bombou, ktorá je prirodzená a úplne prírodná bez akýchkoľvek prídavkov a úprav. Bio fair trade nepražené kakaové bôby majú unikátne vlastnosti – výnimočne vysokú koncentráciu vitamínov, minerálov, antioxidantov a enzýmov a sú pritom pestované v čistej prírode za použitia len miestnych tradičných postupov. Skutočný „pokrm bohov“, ako kakaovník nazval Carle Linné pri tvorbe botanického názvoslovia v 18. storočí. A keď Európa túto cennosť objavovala, bola v predaji iba v tých najlepších lekárňach za cenu, ktorú si mohol dovoliť len málokto.
Zloženie : bio nepražené kakaové bôby celé 100%. Bez lepku, vhodné pre vegánov.
Energetická hodnota: | 2600 kJ/621 kcal |
Tuky: | 52 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 33 g |
Sacharidy: | 25,8 g |
z toho cukry: | 0,2 g |
Vláknina: | 25,6 g |
Bielkoviny: | 12,6 g |
Soľ: | 0,25 g |