Bio mletá káva Sumatra Mandheling, 250 g
Skutočne jedinečná silná káva s výraznou vôňou korenia a horkej čokolády spracovaná špecifickou metódou typickou pre provinciu Aceh na ostrove Sumatra.
Kategória: | Mletá káva |
---|---|
Hmotnosť: | 0.261 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 250 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Lobodis: | Fair trade garance Lobodis |
Fairtrade: | Certifikace Fairtrade |
Veľmi silná a intenzívna fair trade bio káva arabika Mandheling s obzvlášť silnú vôňu korenia a horkej čokolády. Pestuje ju ľud Mandailing, ktorý tejto variete kávy dal meno a preslávil ju po celom svete. Rastie vo výškach 1500-1655 m nm v autonómnej provincii Aceh v severnom cípe ostrova Sumatra v Indonézii. Sumatra Mandheling je svetoznáma káva len s minimálnou kyslosťou, ktorej chuť nestráca na sile ani pridaním mlieka či smotany. Pestovatelia ju spracovávajú ako nikde inde na svete spôsobom zvaným Giling Basah a francúzska pražiareň Lobodis potom zrná pražia asi 20 minút pri priemernej teplote 230 ° C do svetlo hnedej farby pripomínajúce mníšske rúcho.
Indonézia so svojimi asi 6000 obývanými ostrovmi je známa ako hlavný vývozca robusty na svete, ale niekoľko málo jednotiek percent produkcie patrí veľmi kvalitným arabikám najmä zo Sumatry. Mandheling, názov odvodený od ľudu Mandailing, sa niekedy považuje za lokálny kultivar kávy, inokedy len za kávu spracovanú miestnym špecifickým štýlom Giling Basah. Býva ale považovaná za arabiku s najväčšou chuťovou plnosťou a pochádza iba z Acehu, nábožensky konzervatívnej oblasti s históriou plnej odporu proti vonkajšej správe, či už holandskej alebo tej indonézskej. Tu, na severe Sumatry, sa nachádza aj bohatstvo nerastných surovín vrátane ropy a možno najväčšej zásoby zemného plynu na svete.
Spracovanie kávy Giling Basah
Metóda Giling Basah sa prekladá ako "mokré lúpanie" či "mokré mletie" a spočíva v skrátení doby sušenia kávových zŕn v mieste pestovania. Pri všade inde bežnom mokrom spracovaní kávy sa kávové zrná zbavujú šupky a dužiny a sušia na slnku asi 20 dní, než dosiahnu zhruba 11% úrovne vlhkosti. Za ďalších 30 dní sa odstraňuje pergamenová šupka a surovina sa môže triediť a exportovať.
Pri Giling Basah však pestovatelia kávu sušia len niekoľko hodín do asi 50% vlhkosti a hneď predávajú na ďalšie spracovanie do lepšie vybavených staníc. Tu majú kávový mlyn, ktorý pomocou veľkého trenia zbaví zrno pergamenovej šupky už pri vlhkosti okolo 30%. Mlyn je často poháňaný motorom osobného alebo nákladného vozidla. Bohužiaľ môže dochádzať k rozdrveniu kávových zŕn, ktoré sú v tejto chvíli ešte mäkké, najmä na ich koncoch. Ide o defekt, ktorému sa hovorí "kozie nohy". Na druhú stranu kávové zrno bez všetkých šupiek vyschne na slnku oveľa rýchlejšie a káva môže byť čoskoro odoslaná zákazníkom do celého sveta.
V Strednej Amerike trvá 2-3 mesiace, kým sa zozbieraná káva dostane zo záhrady do prístavu. Na Sumatre často netrvá ani mesiac, kým sa káva dostane na loď.
Náročné podnebie Sumatry
Káva je trhová plodina a čas sú peniaze, ale nebolo by fair v Giling Basah vidieť iba tento aspekt. Na Sumatre je totiž veľmi nestále počasie a v poslednej dobe sú výkyvy stále výraznejšie. Málokde je pri pestovaní kávy počasie tak dramatickou výzvou ako tu, kde sa poľnohospodári snažia kávu pestovať a sušiť v tak vlhkom podnebí. Ráno svieti slnko, popoludní prší, a tak si miestni ľudia nemôžu dovoliť kávu mesiac sušiť na slnku. V Amerike nájdeme miesta s dvoma zbermi v roku, v Indonézii však jeden zber trvá aj 8 mesiacov a farmár sa k rastline vracia nespočetnekrát, aby zobral jednotlivé zrelé čerešne. Čerešne na strome rastú oveľa viac mesiacov, než v stabilnom podnebí.
Sumatra navyše leží v tzv. Ohnivom kruhu Tichomoria, a tak ju niekoľkokrát postihla zemetrasenie, sopečné erupcie i vlny cunami. Ostrov je však tiež klenotom výnimočnej biologickej a etnickej rozmanitosti.
Fair trade družstvá pestovateľov bio kávy
Na 90% kávových záhrad vlastnia drobní farmári a pražiareň Lobodis sa tu rozhodla spolupracovať s družstvom KSU. Rahmat kinara založeným v roku 2007. Dnes združuje na 740 pestovateľov z 12 dedín v okresoch Pegasing, Celala, Silih Nara a Rusip Antara, ktorí svojich kávovníky pestujú v nadmorskej výške 1200-1650 m nm Základná spracovanie kávy kávu potom vozí do zberného strediska družstva.
V každej dedine členovia každý rok hlasovaním vyberajú ekologické a sociálne projekty v dĺžke 1-5 rokov, ktoré budú realizovať z obdržaných fairtradových prémií. Najväčším problémom, ktorému družstvo čelí, je ale zmena klímy as ním spojená variabilita dažďových zrážok, ktorá ovplyvňuje zber aj proces sušenia kávy, ktorý aj tu potrebuje aspoň niekoľko dní bez dažďa.
Neskôr Lobodis do spolupráce zapojil aj okolité družstvá pestovateľov kávy KSU Mahara (460 členov), KSU Sara Ate (778 členov), KSU ARINAGATA (+2500 členov) a čisto ženské družstvo Koperasi Kopi Wanita Gayo (Kokowagayo) so 470 členkami.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.