Bio horká čokoláda so 70% kakaa, vyrobená v Ghane, 80 g
Bio horká čokoláda so 70% kvalitného kakaa, vzorovo vyrobená bez emulgátorov od kakaových bôbov po finálnu tabuľku čokolády v novo vybudovanej čokoládovni na solárny pohon v Ghane.
Kategória: | Horká čokoláda |
---|---|
Hmotnosť: | 0.09 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Druh čokolády: | hořká |
Hmotnost: | 80 g |
Obsah kakaové sušiny: | 70 % |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Fairafric: | Fair trade garance Fairafric |
Jemná horká čokoláda so 70% vynikajúceho ghanského kakaa kompletne vyrobená od kakaových bôbov až po finálnu tabuľku priamo v Ghane, a to vrátane obalu. Bio horká čokoláda s klasickým podielom kakaa a surového trstinového cukru bez geneticky modifikovaných organizmov, náhradných tukov a bez emulgátorov. Výroba tejto čokolády v Ghane je CO 2 neutrálna.
Použité kakao s certifikáciou ekologického poľnohospodárstva (bio/organic) je v Ghane úplne mimoriadne. Bežne sa exportuje len konvenčné a vo veľmi nízkej kvalite kvôli nízkej cene, ktorú nastavili veľkí spracovatelia. Toto kakao však pestuje na 1400 drobných poľnohospodárov kooperatívy Yayra Glover v regiónoch Suhum a Volta, ktorí sa pre zvýšenie biodiverzity starajú aj o kokosové palmy.
Kúpou tejto čokolády naopak zásadným spôsobom zvyšujete príjem miestnych pracovníkov a ich prístup k vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti. Hoci zo západnej Afriky pochádza 70 % kakaa obchodovaného na svete, vyrába sa tu iba 1 % čokolády. Presunom výroby do krajiny pôvodu tak pridanú hodnotu vraciate späť miestnym ľuďom a hovoríme už o „super-fair“ prístupe.
Bio horká čokoláda vyrobená v Ghane ako vzor fair trade
Čokolády fairafric sú niečím veľmi výnimočným a nám je veľkou cťou byť ich exkluzívnym dovozcom do Českej republiky. Fairafric je ukážkový model, ako by mala vyzerať fair trade produkcie potravín, a znamená skutočnú zmenu. Celých 70 % kakaa, ktoré sa na svete vyváža z krajín svojho pôvodu, pochádza z Afriky, ale ani nie 1 % čokolád je v Afrike tiež vyrobených. Pestovatelia často ani nepoznajú produkt, pre ktorý svoje kakao pestujú.
Čokolády fairafric sa však kompletne vyrábajú v Ghane, a to od samotných kakaových bôbov, až po finálnu tabuľku čokolády. Celý proces výroby je tak zodpovednosťou producentov a projekt zaisťuje aj kvalifikované pracovné príležitosti mimo poľnohospodárstva. Okrem toho miestnym ľuďom prináša 5x väčší výnos, ako keď exportujú len surové kakaové bôby do Európy. Odmeny producentov sú tiež zhruba 3x vyššie, než garantuje certifikácia Fairtrade, a 6x vyššie, než pri kontroverznej certifikácii UTZ.
Fair trade čokolády fairafric znamenajú skutočnú zmenu
Spoločnosť fairafric bola založená v roku 2016 po úspešnej crowfundingovej kampani v Nemecku a má tu iba 6 zamestnancov. Naproti tomu v Ghane majú podiel na spoločnosti miestni pestovatelia kakaa, z ktorých 71 % tvoria ženy. Samozrejmosťou sú školenia o udržateľnom poľnohospodárstve s cieľom zodpovedne zvyšovať produkciu a kvalitu miestnych kakaových bôbov. Vďaka vyšším príjmom tiež stále viac detí a mladých získava prístup k vyššiemu vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti. Všetka produkcia a výroba prebieha v Ghane, z Nemecka je riadený iba predaj a logistika projektu. Čokolády fairafric už tak ochutnali ľudia v min. 78 krajinách sveta.
Čokoládovňa Niche Cocoa stojí v meste Tema, asi 25 km od ghanského hlavného mesta Accra. Má zhruba 300 zamestnancov, ktorých nástupný plat je 6,4x vyššia ako minimálna mzda v Ghane. Zaisťuje bezplatnú zdravotnú starostlivosť, zamestnancov školí v prvej pomoci a má vlastný dôchodkový program. Pracovný týždeň má 36 hodín a prípadné nadčasy sú platené (nezabúdajme, že Ghana je tropický štát ležiaci len kúsok od rovníka). Produkcia je uhlíkovo neutrálna.
Zloženie : bio kakaová hmota, bio surový trstinový cukor, bio kakaové maslo. Obsah kakaa min. 70%. Môže obsahovať stopy mlieka, arašidov a orechov.
Energetická hodnota: | 2403 kJ/580 kcal |
Tuky: | 43,0 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 27,1 g |
Sacharidy: | 33,6 g |
z toho cukry: | 31,1 g |
Bielkoviny: | 8,8 g |
Soľ: | 0,03 g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.