Bio horká čokoláda 80% s Fleur de Sel, vyrobená v Ghane, 80 g
Mimoriadna bio horká čokoláda s 80% kakaa a výnimočnými kvetmi morskej soli Fleur de Sel, ktorá pripraví hostinu pre vaše chuťové bunky. Čokoláda bean to bar bez emulgátorov z Ghany.
Kategória: | Horká čokoláda |
---|---|
Hmotnosť: | 0.09 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Druh čokolády: | hořká |
Hmotnost: | 80 g |
Obsah kakaové sušiny: | 80 % |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Fairafric: | Fair trade garance Fairafric |
Skvelá horká čokoláda s 80% kvalitného ghanského bio kakaa, ktorá kombinuje horkosť kakaa, sladkosť trstinového cukru a slanosť výberovej morskej soli Fleur de Sel. Delikátna bio horká čokoláda s kryštálmi slávnych kvetov soli, to je skutočná hostina pre vaše chuťové bunky. Čokoláda bean to bar - kompletne vyrobená od kakaových bôbov až po finálnu tabuľku priamo v Ghane a to vrátane obalu. Výroba je tu navyše CO 2 neutrálna.
Francúzske Fleur de Sel, čiže kvety soli, znamená tie najjemnejšie kryštáliky morskej soli, ktoré vznikajú iba pri určitej súhre slnka, vetra a morskej vody. Kvety soli sú kráľovnou všetkých solí, kaviárom medzi soľami a vyskytujú sa zriedka. Použité kakao s certifikáciou ekologického poľnohospodárstva (bio/organic) je v Ghane úplne mimoriadne. Bežne sa exportuje len konvenčné a vo veľmi nízkej kvalite kvôli nízkej cene, ktorú nastavili veľkí spracovatelia. Toto kakao však pestuje na 1400 drobných poľnohospodárov kooperatívy Yayra Glover v regiónoch Suhum a Volta, ktorí sa pre zvýšenie biodiverzity starajú aj o kokosové palmy.
Kúpou tejto čokolády naopak zásadným spôsobom zvyšujete príjem miestnych pracovníkov a ich prístup k vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti. Hoci zo západnej Afriky pochádza 70 % kakaa obchodovaného na svete, vyrába sa tu iba 1 % čokolády. Presunom výroby do krajiny pôvodu tak pridanú hodnotu vraciate späť miestnym ľuďom a hovoríme už o „super-fair“ prístupe.
Bio horká čokoláda vyrobená v Ghane ako vzor fair trade
Čokolády fairafric sú niečím veľmi výnimočným a nám je veľkou cťou byť ich exkluzívnym dovozcom do Českej republiky. Fairafric je ukážkový model, ako by mala vyzerať fair trade produkcie potravín, a znamená skutočnú zmenu. Celých 70 % kakaa, ktoré sa na svete vyváža z krajín svojho pôvodu, pochádza z Afriky, ale ani nie 1 % čokolád je v Afrike tiež vyrobených. Pestovatelia často ani nepoznajú produkt, pre ktorý svoje kakao pestujú.
Čokolády fairafric sa však kompletne vyrábajú v Ghane, a to od samotných kakaových bôbov, až po finálnu tabuľku čokolády. Celý proces výroby je tak zodpovednosťou producentov a projekt zaisťuje aj kvalifikované pracovné príležitosti mimo poľnohospodárstva. Okrem toho miestnym ľuďom prináša 5x väčší výnos, ako keď exportujú len surové kakaové bôby do Európy. Odmeny producentov sú tiež zhruba 3x vyššie, než garantuje certifikácia Fairtrade, a 6x vyššie, než pri kontroverznej certifikácii UTZ.
Fair trade čokolády fairafric znamenajú skutočnú zmenu
Spoločnosť fairafric bola založená v roku 2016 po úspešnej crowfundingovej kampani v Nemecku a má tu iba 6 zamestnancov. Naproti tomu v Ghane majú podiel na spoločnosti miestni pestovatelia kakaa, z ktorých 71 % tvoria ženy. Samozrejmosťou sú školenia o udržateľnom poľnohospodárstve s cieľom zodpovedne zvyšovať produkciu a kvalitu miestnych kakaových bôbov. Vďaka vyšším príjmom tiež stále viac detí a mladých získava prístup k vyššiemu vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti. Všetka produkcia a výroba prebieha v Ghane, z Nemecka je riadený iba predaj a logistika projektu. Čokolády fairafric už tak ochutnali ľudia v min. 78 krajinách sveta.
Čokoládovňa Niche Cocoa stojí v meste Tema, asi 25 km od ghanského hlavného mesta Accra. Má zhruba 300 zamestnancov, ktorých nástupný plat je 6,4x vyššia ako minimálna mzda v Ghane. Zaisťuje bezplatnú zdravotnú starostlivosť, zamestnancov školí v prvej pomoci a má vlastný dôchodkový program. Pracovný týždeň má 36 hodín a prípadné nadčasy sú platené (nezabúdajme, že Ghana je tropický štát ležiaci len kúsok od rovníka). Produkcia je uhlíkovo neutrálna.
Zloženie : bio kakaová hmota, bio surový trstinový cukor, bio kakaové maslo, morská soľ Fleur de Sel. Obsah kakaa min. 80%. Môže obsahovať stopy mlieka, arašidov a orechov.
Energetická hodnota: | 2424 kJ/579 kcal |
Tuky: | 46,8 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 28,3 g |
Sacharidy: | 23,2 g |
z toho cukry: | 20,8 g |
Bielkoviny: | 8,4 g |
Soľ: | 0,75 g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.