Bio maniokové chipsy s rozmarínom, 100 g
Ručne pripravené chrumkavé chipsy z manioku s rozmarínom a korením, zľahka vyprážané na čistom bio kokosovom oleji as minimálnym obsahom tuku.
Kategória: | Chipsy z manioku |
---|---|
Hmotnosť: | 0.106 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 100 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
WFTO: | Garance World Fair Trade Organization |
El Puente: | Fair trade garance El Puente |
Ručne robené bio chrumkavé chipsy z manioku s nezameniteľnou chuťou rozmarínu a ďalšieho korenia. Bio maniokové chipsy neobsahujú vôbec žiadny cholesterol a sú zľahka vyprážané na cennom bio kokosovom oleji (ktorý cholesterol taktiež neobsahuje). Vďaka modernej technológii spracovania obsahujú až o 30% menej tuku ako chipsy zemiakové.
Celý proces výroby od pestovania na poli, cez výber a spracovanie surovín až po zabalenie chipsov v ochrannej atmosfére prebieha v Indonézii na ostrove Jáva. To znamená garanciu excelentnej kvality a dôstojný Fair Trade príjem pre mnoho miestnych ľudí. Vrecko je vyrobené z pokovovaného polypropylénu (PP) a je recyklovateľné.
Bio maniok
Maniok jedlý (Manihot esculenta) , známy tiež ako cassava/kasava, yuca či tapioka, prípadne ako sladký zemiak, je kľúčová okopanina tropického pásu, kde sa pestoval už 4 000 rokov pred nl Darí sa mu dobre aj vo veľmi chudobných pôdach a dokáže prežiť aj dlhé obdobia sucha, čo je zásadné pre asi 500 miliónov ľudí v chudobných oblastiach sveta. Ide o šiesty najdôležitejší potravinový zdroj sveta a druhý medzi škrobovými rastlinami. Má cenné nutričné zloženie na výživu človeka i hospodárskych zvierat, a to hlavne pre vysoký obsah škrobu.
Maniok je kerovitá rastlina dorastajúca do výšky až 4,5 metra pôvodom z Brazílie, odkiaľ ho portugalskí otrokári v 16. storočí zaviezli do Konga a neskôr až do Indonézie. Jedlé časti sú listy a mrkvovité korene, ktoré dorastajú do dĺžky až 2 m. Zberajú sa však vo veľkosti 15-100 cm s hmotnosťou 0,5-2,5 kg, a to po celý rok. Následne sa korene môžu 2-3 roky skladovať v pôde, a zabezpečiť si tak potraviny na horšie časy.
Chuť hľuzy je pomerne univerzálna, a tak sa, podobne ako naše zemiaky, pripravujú na rôzne spôsoby a kombinujú s rôznymi príchuťami.
Producent bio maniokových chipsov
Maniok pochádza od organizácie Profil Mitra Abadi (PMA) so sídlom v Tangerang v Jakarte na ostrove Jáva v Indonézii. Jej cieľom je zvyšovanie povedomia o veľkom potenciáli Indonézie v produkcii kvalitných potravín. Vzdeláva a rozvíja miestnych poľnohospodárov v produkcii bio potravín, ktoré spĺňajú medzinárodné štandardy, a pomocou ekologického poľnohospodárstva a Fair Trade zlepšuje kvalitu ich života aj potravín.
Jej motom je "Sedikit-sedikit, lama-lama menjadi bukit", teda že každá snaha, akokoľvek malá, vedie k cieľu, pokiaľ vytrváme.
Zloženie: maniok (70%), kokosový olej, maltodextrín, soľ, rozmarín, glukóza, cukor, extrakt z droždia, cesnak, cibuľa, biele korenie, slnečnicový olej, protihrudkujúca látka oxid kremičitý. Bez lepku, bez cholesterolu, bez palmového oleja, bez laktózy, vhodné pre vegánov. Balené v ochrannej atmosfére.
Energetická hodnota: | 2295 kJ/550 kcal |
Tuky: | 32 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 29 g |
Sacharidy: | 63 g |
z toho cukry: | 5 g |
Vláknina | 5 g |
Bielkoviny: | 1 g |
Soľ: | 1,4 g |