Bio kompostovateľné kávové kapsule Sumatra s nulovým odpadom, 10 ks (pre Nespresso®)

Úplne výnimočná kávová kapsula z rastlinných materiálov s nulovým odpadom plná výnimočnej a silnej 100% arabiky Mandheling zo Sumatry s vôňou korenia a horkej čokolády. Min. trvanlivosť do 28.2.2022.

Vypredané
Kód: LO121433
153 € –37 % 96,60 € 84 € bez DPH 193,20 € / 100 g
Kategória: Fair trade kompostovateľné kávové kapsule s nulovým odpadom, Nespresso® kompatibilný
Hmotnosť: 0.091 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Hmotnost: 50 g
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
Lobodis: Fair trade garance Lobodis
Fairtrade: Certifikace Fairtrade
Obal: Obal z rostlinných materiálů
Kompost: Kompostovatelný obal
Fair trade kompostovatelné bio kávové kapsle Sumatra Mandheling Lobodis s nulovým odpadem, 10 ks, Nespresso
Akcia
153 € –37 %

Dôvodom zľavy je dátum minimálnej trvanlivosti do 28.2.2022.

Veľmi silná a intenzívna fair trade bio káva arabika Mandheling s obzvlášť silnú vôňu korenia a horkej čokolády. Pestuje ju ľud Mandailing, ktorý tejto variete kávy dal meno a preslávil ju po celom svete. Rastie vo výškach 1500-1655 m nm v autonómnej provincii Aceh v severnom cípe ostrova Sumatra v Indonézii. Sumatra Mandheling je svetoznáma káva len s minimálnou kyslosťou, ktorej chuť nestráca na sile ani pridaním mlieka či smotany. Jej pestovatelia ju spracovávajú ako nikde inde na svete spôsobom zvaným Giling Basah a francúzska pražiareň Lobodis potom zrná pražia asi 20 minút pri priemernej teplote 230 ° C do svetlo hnedej farby pripomínajúce mníšske rúcho.

Indonézia so svojimi asi 6000 obývanými ostrovmi je známa ako hlavný vývozca robusty na svete, ale niekoľko málo jednotiek percent produkcie patrí veľmi kvalitným arabikám najmä zo Sumatry. Mandheling, názov odvodený od ľudu Mandailing, sa niekedy považuje za lokálny kultivar kávy, inokedy len za kávu spracovanú miestnym špecifickým štýlom Giling Basah. Býva ale považovaná za arabiku s najväčšou chuťovou plnosťou a pochádza iba z Acehu, nábožensky konzervatívnej oblasti s históriou plnej odporu proti vonkajšej správe, či už holandskej alebo tej indonézskej. Tu, na severe Sumatry, sa nachádza aj bohatstvo nerastných surovín vrátane ropy a možno najväčšej zásoby zemného plynu na svete.

Spracovanie kávy Giling Basah

Metóda Giling Basah sa prekladá ako "mokré lúpanie" či "mokré mletie" a spočíva v skrátení doby sušenia kávových zŕn v mieste pestovania. Pri všade inde bežnom mokrom spracovaní kávy sa kávové zrná zbavujú šupky a dužiny a sušia na slnku asi 20 dní, než dosiahnu zhruba 11% úrovne vlhkosti. Za ďalších 30 dní sa odstraňuje pergamenová šupka a surovina sa môže triediť a exportovať.

Pri Giling Basah však pestovatelia kávu sušia len niekoľko hodín do asi 50% vlhkosti a už predávajú na ďalšie spracovanie do lepšie vybavených staníc. Tu majú kávový mlyn, ktorý pomocou veľkého trenia zbaví zrno pergamenovej šupky už pri vlhkosti okolo 30%. Mlyn je často poháňaný motorom osobného alebo nákladného vozidla. Bohužiaľ môže dochádzať k rozdrveniu kávových zŕn, ktoré sú v tejto chvíli ešte mäkké, najmä na ich koncoch. Ide o defekt, ktorému sa hovorí "kozie nohy". Na druhú stranu kávové zrno bez všetkých šupiek vyschne na slnku oveľa rýchlejšie a káva môže byť čoskoro odoslaná zákazníkom do celého sveta.
V Strednej Amerike trvá 2-3 mesiace, kým sa zozbieraná káva dostane zo záhrady do prístavu. Na Sumatre často netrvá ani mesiac, kým sa káva dostane na loď.

Náročné podnebie Sumatry

Káva je trhová plodina a čas sú peniaze, ale nebolo by fair v Giling Basah vidieť iba tento aspekt. Na Sumatre je totiž veľmi nestále počasie a v poslednej dobe sú výkyvy stále výraznejšie. Málokde je pri pestovaní kávy počasie tak dramatickou výzvou ako tu, kde sa poľnohospodári snažia kávu pestovať a sušiť v tak vlhkom podnebí. Ráno svieti slnko, popoludní prší, a tak si miestni ľudia nemôžu dovoliť kávu mesiac sušiť na slnku. V Amerike nájdeme miesta s dvoma zbermi v roku, v Indonézii však jeden zber trvá aj 8 mesiacov a farmár sa k rastline vracia nespočetnekrát, aby zobral jednotlivé zrelé čerešne. Čerešne na strome rastú oveľa viac mesiacov, než v stabilnom podnebí.

Sumatra navyše leží v tzv. Ohnivom kruhu Tichomoria, a tak ju niekoľkokrát postihla zemetrasenie, sopečné erupcie i vlny cunami. Ostrov je však tiež klenotom výnimočnej biologickej a etnickej rozmanitosti.

Fair trade družstvá pestovateľov bio kávy

Na 90% kávových záhrad vlastnia drobní farmári a pražiareň Lobodis sa tu rozhodla spolupracovať s družstvom KSU. Rahmat kinara založeným v roku 2007. Dnes združuje na 740 pestovateľov z 12 dedín v okresoch Pegasing, Celala, Silih Nara a Rusip Antara, ktorí svojich kávovníky pestujú v nadmorskej výške 1200-1650 m nm Základná spracovanie kávy kávu potom vozí do zberného strediska družstva.

V každej dedine členovia každý rok hlasovaním vyberajú ekologické a sociálne projekty v dĺžke 1-5 rokov, ktoré budú realizovať z obdržaných fairtradových prémií. Najväčším problémom, ktorému družstvo čelí, je ale zmena klímy as ním spojená variabilita dažďových zrážok, ktorá ovplyvňuje zber aj proces sušenia kávy, ktorý aj tu potrebuje aspoň niekoľko dní bez dažďa.

Neskôr Lobodis do spolupráce zapojil aj okolité družstvá pestovateľov kávy KSU Mahara (460 členov), KSU Sara Ate (778 členov), KSU ARINAGATA (+2500 členov) a čisto ženské družstvo Koperasi Kopi Wanita Gayo (Kokowagayo) so 470 členkami.

Kávová kapsula, ktorá splní vaše očakávania
Inovatívne kapsule s nulovým odpadom šetrné k životnému prostrediu. Je kompletne vyrobená z čisto rastlinných materiálov z obnoviteľných zdrojov a je zo 100% rozložiteľná počas 3 mesiacov kompostovania. Unikátna kapsula, ktorá borí aj tie najprísnejšie ekologické normy a zvyšuje latku na celých 100%.

Výnimočná Fairtrade a bio káva v unikátnej kapsule, ktorá posúva vrchol v zodpovednej a pritom jednoduchej príprave kávy a minimalizácii záťaže životného prostredia; alebo ak chcete, vašej ekologickej stopy. Kompatibilný s Nespresso® kávovarmi. Vyrobené vo Francúzsku, od vývoja cez výrobu kapsule až po praženie a balenie kávy.

Unikátna bio kávová kapsula s nulovým odpadom

Lobodis sa na celých 5 rokov výskumu a vývoja spojil s francúzskou spoločnosťou PME, ktorá sa špecializuje na výrobu ekologických obalov, a dokázal vyvinúť kapsulu vyrobenú výhradne len z rastlín a obilnín (kapsule aj viečko), zaručene bez GMO, hliníka či plastu. Celá kapsula sa zo 100% vyrába z obnoviteľných surovín.

Vďaka tomu sa tiež pri kompostovaní zo 100% do 3 mesiacov kompletne rozložia a to bez zvyškov toxických látok, ťažkých kovov aj fluóru.
Kávové kapsule iných značiek na našom trhu, hoci kompostovateľné a možno aj so 4* certifikáciou OK biobased, nebývajú vyrobené výhradne z obnoviteľných zdrojov. Základom kapsúl totiž zostáva polyester, syntetický plast vyrábaný z ropy. Naše kávové kapsule Lobodis však znamenajú prielom a latku podielu vstupných rastlinných surovín posúvajú na celých 100%. Toto je kapsula, ktorá ešte len zavádza termín nulového odpadu. Kompletne z rastlín, kompletne rozložiteľná.

Je nám preto veľkou cťou zastupovať práve značku, pre ktorú sú aj neprísnejšie normy nedostatočné a vyžaduje viac. Značku, pre ktorú je samozrejmý 100% férový prístup k pestovateľom kávy, jej kvalite a spracovaniu, ako aj životnému prostrediu. Takto znie tón vývoja, takto sa chová spoločnosť, ktorej udáva krok vo svojom odbore.

Kávová kapsula, pre ktorú nestačí certifikácia

Označenie OK biobased udeľuje belgická certifikačná organizácia TÜV AUSTRIA, ktorá podľa podielu vstupných surovín z obnoviteľných zdrojov prideľuje počet hviezdičiek: 1 hviezdička = 20-40 %, 2 hviezdičky = 40-60 %, 3 hviezdičky 60-80 % a 4 hviezdičky = viac ako 80%. Lobodis šiel ale použitím 100% obnoviteľných materiálov ďalej, až na hranu možného.

Logo OK compost potom dokladá, že kapsula je z aspoň 90% biologicky odbúrateľná. Lobodis ide však aj v tomto krok ďalej a garantuje 100% kompostovateľnosť bez škodlivých látok a zvyškov ťažkých kovov (nulový obsah ťažkých kovov a fluóru je tiež nad požiadavkami normy).
Ekologická norma EN 13432 garantuje celkovú biodegradáciu za 3 mesiace priemyselného kompostovania. Je na mieste férovo upozorniť, že norma počíta skutočne s priemyselným spracovaním, čo nie každý obchodník priznáva a láka na ľahké získanie domáceho kompostu. My sme si tohto obmedzenia vedomí a odporúčame prázdne kapsule odkladať skôr do obecných zberných nádob na bio odpad či zberných dvorov a kompostární. Aj keď kapsula skončí v spaľovni, neprodukuje žiadne toxické plyny.


Záväzok zodpovednej spotreby

Nepoužívajte, prosím, bežné kávové kapsule. Váži totiž viac, než samotná káva vo vnútri! Vyprodukujete tak viac (jednorazového) plastového a hliníkového odpadu, než koľko suroviny vlastne použijete. Predstavte si, že by ste si kúpili 1 kg múky v sáčku, ktorý by vážil 1,032 kg (zhruba v tomto pomere je to u bežných kapsúl). To predsa nedáva zmysel. Tieto kapsule však vážia len 2,7 g (plus 5 g kávy vo vnútri).

Nezabúdajme, že každé gesto sa počíta. Prechodom k zodpovednejšej spotrebe prispievame k ochrane našej planéty. Nechceme ignorovať vplyv konzumácie kávových kapsúl na naše životné prostredie a tu je naša odpoveď. Iné kapsule sme ani neponúkali a aj do budúcnosti sľubujeme, že 100% je pre nás minimum.



Príprava: použite 1 kapsulu na 1 šálku kávy v Nespresso® kompatibilnom kávovare na kapsule a čerstvú, najlepšie filtrovanú čistú vodu. Na ristretto nastavte 25 ml vody, na espresso 40 ml vody a na lungo 110 ml vody.

Nespresso® je ochranná známka tretej osoby a nie je v žiadnom spojení s Fair Trade Centrum sro

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:
Späť do obchodu