Bio horká čokoláda s divokým korením Madagaskar 75%, 70 g
Exkluzívna remeselná horká čokoláda ručne vyrobená z Akessonovho kakaa z údolia Sambirano na Madagaskare okorenená miestnym divoko rastúcim korením.
Kategória: | Horká čokoláda |
---|---|
Hmotnosť: | 0.091 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Druh čokolády: | hořká |
Hmotnost: | 70 g |
Obsah kakaové sušiny: | 75 % |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
WFTO: | Garance World Fair Trade Organization |
Exkluzívna remeselná horká čokoláda ručne vyrobená z kakaových bôbov odrody Trinitario zozbieraných v roku 2019 v oblasti Ambanja, srdci slávneho údolia Sambirano na severe Madagaskaru. Rieka Sambirano zbiera svoje zdroje na najvyššej hore ostrova Maromokotro (2 876 m nm) a po celú dobu svojej cesty do Indického oceánu ju lemujú plantáže kávy, kakaa, vanilky, korenia a iných voňavých rastlín na výrobu parfumov. Rieka vytvára široké údolia, ktoré pravidelnými záplavami zúrodňuje a dodáva pôde bohatstvo minerálov. Samotné údolie Sambirano má navyše špecifickú mikroklímu, kedy je slnečná ako západ Madagaskaru a zároveň daždivá ako jeho východ. Nie je teda divu, že miestni kakaovníky produkujú bôby s prirodzenou sladkosťou a svojimi výnimočnými vôňami sú preslávené po celom svete. Mnohé z nich navyše rastú na bývalých ovocných plantážach z francúzskych koloniálnych čias. Ich kakao sa vyznačuje ovocnými, najmä citrusovými tónmi.
A práve v tomto regióne, zasadenom do údolia zelene medzi horami a morom, založil v roku 1904 Lucien Millot kakaovú záhradu, z ktorej pochádza kakao v tejto čokoláde. Pán Millot bol vizionár a spolu s plantážou postavil celú dedinu pre svojich zamestnancov, so školou aj cestami. A v tejto ceste pokračoval aj pán Åkesson, ktorý sem v 70. rokoch 20. storočia prišiel za sisalovými plantážami (a žezlo neskôr prevzal jeho syn Bertil Åkesson). Plantáž je zdrojom rozvoja celého kraja, využíva obnoviteľnú slnečnú energiu, farmárom v okolí poskytuje know-how a vykupuje od nich aj čerstvé kakaové bôby podľa princípov fair trade. Chuťový profil Akessonovho Madagaskaru je jedinečný a cenený remeselnými výrobcami čokolády po celom svete. Je typicky citrusový, najmä po červenom ovocí, ale ponúka aj vrstvy tónov a nuáns ako je orech, karamel, džem či jemné korenie, a v aróme jasne rozoznáte vôňu sušených marhúľ.
Tejto výbornej čokoláde, dostupnej len v obmedzenom množstve, navyše dodáva rez miestne divoko rastúce korenie Voatsiperiferi. Divoké korenie je dnes už vzácne a zbiera sa výhradne ručne v teplých a vlhkých dažďových pralesoch juhovýchodného Madagaskaru, kde liány šplhajú k slnku až 30 metrov vysoko. Plody rastú iba na mladých výhonkoch a obsahujú veľa vody, a tak je treba nazbierať 10x viac čerstvých bobúľ, než koľko korenia sa následne podarí usušiť. Ročná produkcia je údajne iba 1500 kg. Názov Voatsiperifery pochádza zo slov "voa", čo znamená "ovocie či plod", a "tsiperifery" je miestny názov pre popínavú rastlinu. Špecifická drevitá chuť s kvetinovou vôňou citrusov a čerstvých kvetov bourbonského korenia je na Madagaskare známa po stáročia, ale vo svete bolo toto korenie dlho neznáme. Postupne sa však stáva obľúbeným korením špičkových vynaliezavých kuchárov. Pálivosť nastupuje pomaly a nie je tak silná ako u čierneho alebo bieleho korenia, zato dlho doznieva a prináša sviežosť na poschodí.
Že sa táto bio čokoláda skutočne podarila dokazuje aj strieborná medaila z medzinárodnej súťaže International Organic Awards z roku 2020.
Len remeselná čokoláda, teda ručne robená z kakaových bôbov v malej manufaktúre, dokáže bohatosť chutí kakaa uchovať a jednotlivé nuansy a odlišnosti zdôrazniť. Výroba takej jednej čokolády ale môže trvať aj niekoľko dní. Ostatne aj táto čokoláda bola vyrobená až po tom, čo sme ju pre Vás objednali, neležala nikde dlho na sklade.
- Praženie 4/5 * Horkosť 1/5 * Kyslosť 1/5 * Kvetinové tóny 3/5 * Korenité tóny 3/5 * Ovocné tóny 4/5 *
Millésime Chocolat je belgický remeselný výrobca bio čokolády Bean to Bar, teda jeden z mála, ktorý čokoládu vyrába ručne od samotných surových kakaových bôbov až po finálnu tabuľku čokolády. Táto Vintage čokoláda, za ktorou stojí majster Jean-Christophe Hubert, presadzuje návrat k autentickému výrobnému čokoládovému remeslu s rešpektom k majstrom čokoládám a našim predkom
Použité kakao konkrétnej odrody v danej čokoláde pochádza vždy z konkrétnej oblasti v konkrétnej krajine a len z jednej konkrétnej úrody kakaových bôbov. Millésime Chocolat nemieša regióny, ročníky ani konkrétne úrody, a necháva tak vyniknúť konkrétnym vlastnostiam daného kakaa. Preto je aj týchto exkluzívnych čokolád len obmedzené množstvo.
Millésime Chocolat pracuje výhradne so surovinami z certifikovanej ekologickej produkcie a podľa pravidiel fair trade. Ovláda celý proces výroby čokolády od praženia kakaových bôbov až po konečný produkt v súlade s výrobnými procesmi z dávnych čias slávnej čokoládovej tradície Belgicka. Kakao si drví a melie skutočnými mlynskými kameňmi, nepoužíva žiadne lecitíny, žiadny palmový olej, žiadne farbivá ani umelé konzervanty.
Zloženie : bio kakaové bôby, bio trstinový cukor, bio kakaové maslo, bio korenie. Bez lepku. Môže obsahovať stopy orechov. Obsah kakaa v čokoláde min. 75%.
Energetická hodnota: | 2356,01 kJ/563,64 kcal |
Tuky: | 44,51 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 15,05 g |
Sacharidy: | 31,65 g |
z toho cukry: | 24,48 g |
Bielkoviny: | 8,64 g |
Vláknina: | 7,61 g |
Soľ: | 0 g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.