Zrnková káva z Brazílie, 500 g

Výnimočná káva arabika z vulkanickej pôdy vo vysokých nadmorských výškach spracovaná suchou metódou so sladkou chuťou s nádychom lieskových orieškov a pražených cereálií.

Skladom (> 10 ks)
Kód: LO115777
15,62 € 13,58 € bez DPH 31,24 € / 1 kg
Kategória: Zrnková káva
Hmotnosť: 0.519 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ne
Hmotnost: 500 g
Vegan: ano
Lobodis: Fair trade garance Lobodis

Výnimočná káva arabika s jemnou sladkou chuťou s harmonickými tónmi lieskových orieškov a pražených cereálií. Káva s komplexnou chuťou, v ktorej nájdete všetky typické vlastnosti „dobrej Brazílie“. Kávu pestujú drobní pestovatelia na vulkanických pôdach v nadmorských výškach 1200 – 1400 m nm, ktorá je v Brazílii pomerne vzácna.

Ručne zberanú 100% fair trade kávu arabiku potom miestni ľudia spracovávajú tzv. suchou metódou, aby šetrili vodné zdroje, ktoré v tejto krajine z roka na rok ubúdajú. Pri tejto pôvodnej metóde spracovania kávy, zvanej tiež natural, sa sušia celé kávové čerešne tak, ako boli zozbierané. Nasleduje až 6 týždňov pravidelného otáčania a sušenia, až môže byť kávové zrno zbavené dužiny a pergamenu mechanickým spôsobom. Proces zavŕši ešte krátke dosušenie samotných kávových zŕn, pričom celý postup sa obišiel bez kvapky vody. To je oproti rozšírenej tzv. mokrej metóde zásadný rozdiel.

Tento, povedzme, ekologický a najstarší spôsob spracovania kávy navyše káve dodáva zaujímavú sladkú chuť s nádychom ovocia. Zrná totiž majú pri sušení dostatok času, aby vstrebali časť dužiny, ktorá na nich na slnku usychá. Pražiareň Lobodis, ktorá zamestnáva 80 ľudí s postihnutím, potom kávu vo Francúzsku starostlivo praží asi 20 minút pri priemernej teplote 230 ° C na svetlo hnedú farbu pripomínajúcu mníšsky hábit.

Komplexné fair trade káva od pestovateľov z malých družstiev

Brazília je 5. najväčšia krajina sveta a už 150 rokov najväčší producent kávy na svete. Je ale aj krajinou kontrastov, kedy sa búrlivý rozvoj priemyslu strieda s chudobou vidieckych roľníkov. Poľnohospodárstvo je zamerané na monokultúrne veľkovýrobné plantážnictvo, a tak neprekvapí, že Brazília produkuje aj najviac sisalu a pomarančov na svete.

Únia ASSOFE združuje 53 pestovateľov kávy, ktorí v oblastiach Botelhos a Minas Gerais produkujú celkom 18 000 vriec zelenej kávy ročne. Obhospodarujú na 777 hektárov v nadmorskej výške okolo 1250 m nm Senhor Gilberto, jeden z členov, o tejto káve hovorí. "Fair trade káva silná v tele s nadpriemernou krémovosťou. Vďaka tomu je použiteľná samostatne a pražiarne ju nemusia miešať s ostatnými do zmesí. Práve táto kvalita nám dodáva sebadôveru."

Združenie pestovateľov kávy Divinolandia potom zastupuje pán Claudinei Junqueira a pripomína, že šálka kávy sa v Brazílii niekedy hovorí "divine", teda "božský". Odtiaľ aj názov združenia založeného 13 rodinami v roku 2015. Jednotliví farmári sa pohybujú vo výškach nad 1200 m nm a starajú sa o kávovníky, ktoré využívajú veľmi dobré pestovateľské podmienky v blízkosti dediny Ribeirão de Santo Antonio v štáte Sao Paolo - úrodnou klíma.

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie