Bio mliečna čokoláda s yuzu a brusnicami Madagaskar 55%, 70 g

Exkluzívna remeselná mliečna čokoláda s celými sušenými brusnicami a cenným citrusom yuzu. Ručne vyrobená z Akessonovho výnimočného kakaa z údolia Sambirano.

Skladom (8 ks)
Kód: MC232201
4,09 € 3,56 € bez DPH 5,84 € / 100 g
Kategória: Mliečna čokoláda
Hmotnosť: 0.091 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Druh čokolády: mléčná
Hmotnost: 70 g
Obsah kakaové sušiny: 55 %
Vegan: ne
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
WFTO: Garance World Fair Trade Organization

Exkluzívna remeselná mliečna čokoláda ručne vyrobená z kakaových bôbov odrody Trinitario zozbieraných v roku 2019 v oblasti Ambanja, srdci slávneho údolia Sambirano na severe Madagaskaru. Rieka Sambirano zbiera svoje zdroje na najvyššej hore ostrova Maromokotro (2 876 m nm) a po celú dobu svojej cesty do Indického oceánu ju lemujú plantáže kávy, kakaa, vanilky, korenia a iných voňavých rastlín na výrobu parfumov. Rieka vytvára široké údolia, ktoré pravidelnými záplavami zúrodňuje a dodáva pôde bohatstvo minerálov. Samotné údolie Sambirano má navyše špecifickú mikroklímu, kedy je slnečná ako západ Madagaskaru a zároveň daždivá ako jeho východ. Nie je teda divu, že miestni kakaovníky produkujú bôby s prirodzenou sladkosťou a svojimi výnimočnými vôňami sú preslávené po celom svete. Mnohé z nich navyše rastú na bývalých ovocných plantážach z francúzskych koloniálnych čias. Ich kakao sa vyznačuje ovocnými, najmä citrusovými tónmi.

A práve v tomto regióne, zasadenom do údolia zelene medzi horami a morom, založil v roku 1904 Lucien Millot kakaovú záhradu, z ktorej pochádza kakao v tejto čokoláde. Pán Millot bol vizionár a spolu s plantážou postavil celú dedinu pre svojich zamestnancov, so školou aj cestami. A v tejto ceste pokračoval aj pán Åkesson, ktorý sem v 70. rokoch 20. storočia prišiel za sisalovými plantážami (a žezlo neskôr prevzal jeho syn Bertil Åkesson). Plantáž je zdrojom rozvoja celého kraja, využíva obnoviteľnú slnečnú energiu, farmárom v okolí poskytuje know-how a vykupuje od nich aj čerstvé kakaové bôby podľa princípov fair trade. Chuťový profil Akessonovho Madagaskaru je jedinečný a cenený remeselnými výrobcami čokolády po celom svete. Je typicky citrusový, najmä po červenom ovocí, ale ponúka aj vrstvy tónov a nuáns ako je orech, karamel, džem či jemné korenie, a v aróme jasne rozoznáte vôňu sušených marhúľ.

Túto výbornú čokoládu, dostupnú len v obmedzenom množstve, navyše obohacujú celé sušené brusnice a prášok z citrusu yuzu, teda plodov, ktoré sa k tomuto ovocnému kakau dokonale hodia. Yuzu rastie pomaly, na prvý zber sa čaká 10 rokov, a jeho plody sú drahé. Špičkoví šéfkuchári ho však vyhľadávajú stále viac ako modernú ingredienciu pre jeho silnú arómu a kyslú voňavú chuť podobnú grapefruitu s podtónmi mandarínky. Yuzu prášok sa primiešava už do čokoládovej hmoty pri výrobe, sušené brusnice potom v závere pri tuhnutí hotovej čokolády. Že sa táto bio čokoláda skutočne podarila dokazuje aj strieborná medaila z medzinárodnej súťaže International Organic Awards z roku 2021.

Len remeselná čokoláda, teda ručne robená z kakaových bôbov v malej manufaktúre, dokáže bohatosť chutí kakaa uchovať a jednotlivé nuansy a odlišnosti zdôrazniť. Výroba takej jednej čokolády ale môže trvať aj niekoľko dní. Ostatne aj táto čokoláda bola vyrobená až po tom, čo sme ju pre Vás objednali, neležala nikde dlho na sklade.

  • Praženie 4/5 * Horkosť 1/5 * Kyslosť 1/5 * Kvetinové tóny 3/5 * Korenité tóny 3/5 * Ovocné tóny 4/5 *

Millésime Chocolat je belgický remeselný výrobca bio čokolády Bean to Bar, teda jeden z mála, ktorý čokoládu vyrába ručne od samotných surových kakaových bôbov až po finálnu tabuľku čokolády. Táto Vintage čokoláda, za ktorou stojí majster Jean-Christophe Hubert, presadzuje návrat k autentickému výrobnému čokoládovému remeslu s rešpektom k majstrom čokoládám a našim predkom

Použité kakao konkrétnej odrody v danej čokoláde pochádza vždy z konkrétnej oblasti v konkrétnej krajine a len z jednej konkrétnej úrody kakaových bôbov. Millésime Chocolat nemieša regióny, ročníky ani konkrétne úrody, a necháva tak vyniknúť konkrétnym vlastnostiam daného kakaa. Preto je aj týchto exkluzívnych čokolád len obmedzené množstvo.

Millésime Chocolat pracuje výhradne so surovinami z certifikovanej ekologickej produkcie a podľa pravidiel fair trade. Ovláda celý proces výroby čokolády od praženia kakaových bôbov až po konečný produkt v súlade s výrobnými procesmi z dávnych čias slávnej čokoládovej tradície Belgicka. Kakao si drví a melie skutočnými mlynskými kameňmi, nepoužíva žiadne lecitíny, žiadny palmový olej, žiadne farbivá ani umelé konzervanty.

Zloženie : bio kakaové bôby, bio trstinový cukor, bio kakaové maslo, bio SUŠENÉ MLIEKO, bio yuzu prášok, bio brusnice. Bez lepku. Môže obsahovať stopy orechov. Obsah kakaa v čokoláde min. 55%.

Energetická hodnota: 2200,78 kJ/526,85 kcal
Tuky: 33,79 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 9,03 g
Sacharidy: 43,73 g
z toho cukry: 41,02 g
Bielkoviny: 11,42 g
Vláknina: 5,89 g
Soľ: 0 g

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: