Bio kompostovateľné kávové kapsule Bez kofeínu s nulovým odpadom, 10 ks (pre Nespresso®)

Úplne výnimočná kávová kapsula z rastlinných materiálov s nulovým odpadom plná výberu 100% arabík z Latinskej Ameriky zbavená kofeínu šetrným spôsobom. Min. trvanlivosť do 28.2.2022.

Skladom (2 ks)
Kód: LO121532
153 € –41 % 90,85 € 79 € bez DPH 181,70 € / 100 g
Kategória: Fair trade kompostovateľné kávové kapsule s nulovým odpadom, Nespresso® kompatibilný
Hmotnosť: 0.091 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Hmotnost: 50 g
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
Lobodis: Fair trade garance Lobodis
Obal: Obal z rostlinných materiálů
Kompost: Kompostovatelný obal
Fair trade kompostovatelné bio kávové kapsle Lobodis Bez kofeinu s nulovým odpadem, 10 ks, Nespresso
Akcia
153 € –41 %

Dôvodom zľavy je dátum minimálnej trvanlivosti do 28.2.2022.

Elegantná jemná fair trade bio káva arabika bez kofeínu s aromatickými tónmi medu a sušeného ovocia. Drobní farmári z niekoľkých rôznych družstiev ju pestujú v nadmorských výškach 1200-1300 m nm na svahoch Latinskej Ameriky, ručne zberajú a spracovávajú mokrou metódou, ktorá ponúka čistý chuťový profil kávy. Po usušení a exporte nasleduje zbavenie kávových zŕn kofeínu veľmi šetrnou metódou za využitie obyčajného CO 2 . Vo vôbec prvej francúzskej pražiarni Fairtrade káv ju potom skúsení pracovníci Lobodis starostlivo pražia asi 20 minút pri priemernej teplote 230 ° C na svetlo hnedú farbu pripomínajúcu mníšsky hábit. Na záver z jednotlivých pražených káv zostavujú túto výslednú stredne silnú osobitú kávu. Veľmi obľúbená bezkofeínová káva bez splošteného chuťového profilu.

Na dekofeinizáciu, teda zbavenie kávového zrna jeho prirodzeného obsahu kofeínu, boli vyvinuté 4 rôzne metódy. Zelené zrnká kávy sa vždy máčia vo vode, do ktorej sa má za určitých okolností kofeín uvoľniť, a následne sa káva opäť suší. Problémom je, ako uvoľniť kofeín a zároveň v káve uchovať všetky ostatné látky a nepridať žiadne ďalšie.

V Európe najbežnejšia a najlacnejšia metóda, tzv. európsky proces, využíva rozpúšťadlá či lúhy dichlórmetán, trichlóretylén, etyl-acetát či metylénchlorid, chemické činidlá, na ktoré sa kofeín ľahko viaže. V káve však môžu zostať stopové množstvá týchto chemikálií a chuť trpia drobným chemickým dozvukom.
Pri tzv. mokrej metóde či švajčiarskej metóde alebo švajčiarskom vodnom procese sú kávové zrná 8-10 hodín premývané a uvoľnený kofeín odstraňovaný pomocou patentovaného systému filtrov s aktívnym uhlíkom. Niektoré pramene tieto metódu považujú za najvhodnejšie, ale mnoho ďalších upozorňuje, že intenzívne a dlhé pôsobenie vody zo zrna vyplavuje aj éterické oleje arómy. Týmto spôsobom SWP – Swiss Water Process – kávu spracováva rovnomenná firma so sídlom v Kanade.

Kávy z našej ponuky využívajú metódu so superkritickým alebo tekutým CO 2 .
Metódu s CO 2 vyvinuli v Inštitúte Maxa Plancka a tím vedcov pri nej nahradil chemické rozpúšťadlá jednoduchým oxidom uhličitým. Ten sa prirodzene nachádza vo vzduchu, ktorý dýchame aj vode, ktorú pijeme. Metóda vyžaduje pomerne náročné vybavenie, ale ku káve je maximálne šetrná a zachováva celkovo lepšie vlastnosti kávy najmä pokiaľ je vstupná surovina kvalitná.
Káva sa namočí vo vode a za vysokého tlaku pridá už spomínaný CO 2 . Ten má prirodzenú vlastnosť viazať na seba kofeín, ktorého sa zbavuje v absorpčnej komore, kde je nižší tlak a CO 2 mení skupenstvo späť na plynné pred ďalším cyklom dekofeinizácie. Použitie superkritického CO 2 vyžaduje tlak až 300 barov, s kvapalným CO 2 môže byť použitý tlak od 73 atmosfér, ale proces trvá dlhšiu dobu.

Podľa európskych noriem nesmie zrnková káva bez kofeínu obsahovať viac ako 0,1 % kofeínu, pri instantnej káve je norma max. 0,3 %. Všeobecne sa dá tiež povedať, že bezkofeínové kávy sa pri pražení správajú odlišne, pretože už prešli určitým procesom, pri ktorom boli máčané a opäť sušené. Praženie je teda o niečo zložitejšie.

Kávová kapsula, ktorá splní vaše očakávania
Inovatívne kapsule s nulovým odpadom šetrné k životnému prostrediu. Je kompletne vyrobená z čisto rastlinných materiálov z obnoviteľných zdrojov a je zo 100% rozložiteľná počas 3 mesiacov kompostovania. Unikátna kapsula, ktorá borí aj tie najprísnejšie ekologické normy a zvyšuje latku na celých 100%.

Výnimočná Fairtrade a bio káva v unikátnej kapsuli, ktorá posúva vrchol v zodpovednej a pritom jednoduchej príprave kávy a minimalizácii záťaže životného prostredia; alebo ak chcete, vašej ekologickej stopy. Kompatibilný s Nespresso® kávovarmi. Vyrobené vo Francúzsku, od vývoja cez výrobu kapsule až po praženie a balenie kávy.

Unikátna bio kávová kapsula s nulovým odpadom

Lobodis sa na celých 5 rokov výskumu a vývoja spojil s francúzskou spoločnosťou PME, ktorá sa špecializuje na výrobu ekologických obalov, a dokázal vyvinúť kapsulu vyrobenú výhradne len z rastlín a obilnín (kapsule aj viečko), zaručene bez GMO, hliníka či plastu. Celá kapsula sa zo 100% vyrába z obnoviteľných surovín.

Vďaka tomu sa tiež pri kompostovaní zo 100% do 3 mesiacov kompletne rozložia a to bez zvyškov toxických látok, ťažkých kovov aj fluóru.
Kávové kapsule iných značiek na našom trhu, hoci kompostovateľné a možno aj so 4* certifikáciou OK biobased, nebývajú vyrobené výhradne z obnoviteľných zdrojov. Základom kapsúl totiž zostáva polyester, syntetický plast vyrábaný z ropy. Naše kávové kapsule Lobodis však znamenajú prielom a latku podielu vstupných rastlinných surovín posúvajú na celých 100%. Toto je kapsula, ktorá ešte len zavádza termín nulového odpadu. Kompletne z rastlín, kompletne rozložiteľná.

Je nám preto veľkou cťou zastupovať práve značku, pre ktorú sú aj neprísnejšie normy nedostatočné a vyžaduje viac. Značku, pre ktorú je samozrejmý 100% férový prístup k pestovateľom kávy, jej kvalite a spracovaniu, ako aj životnému prostrediu. Takto znie tón vývoja, takto sa chová spoločnosť, ktorej udáva krok vo svojom odbore.

Kávová kapsula, pre ktorú nestačí certifikácia

Označenie OK biobased udeľuje belgická certifikačná organizácia TÜV AUSTRIA, ktorá podľa podielu vstupných surovín z obnoviteľných zdrojov prideľuje počet hviezdičiek: 1 hviezdička = 20-40 %, 2 hviezdičky = 40-60 %, 3 hviezdičky 60-80 % a 4 hviezdičky = viac ako 80%. Lobodis šiel ale použitím 100% obnoviteľných materiálov ďalej, až na hranu možného.

Logo OK compost potom dokladá, že kapsula je z aspoň 90% biologicky odbúrateľná. Lobodis ide však aj v tomto krok ďalej a garantuje 100% kompostovateľnosť bez škodlivých látok a zvyškov ťažkých kovov (nulový obsah ťažkých kovov a fluóru je tiež nad požiadavkami normy).
Ekologická norma EN 13432 garantuje celkovú biodegradáciu za 3 mesiace priemyselného kompostovania. Je na mieste férovo upozorniť, že norma počíta skutočne s priemyselným spracovaním, čo nie každý obchodník priznáva a láka na ľahké získanie domáceho kompostu. My sme si tohto obmedzenia vedomí a odporúčame prázdne kapsule odkladať skôr do obecných zberných nádob na bio odpad či zberných dvorov a kompostární. Aj keď kapsula skončí v spaľovni, neprodukuje žiadne toxické plyny.


Záväzok zodpovednej spotreby

Nepoužívajte, prosím, bežné kávové kapsule. Váži totiž viac, než samotná káva vo vnútri! Vyprodukujete tak viac (jednorazového) plastového a hliníkového odpadu, než koľko suroviny vlastne použijete. Predstavte si, že by ste si kúpili 1 kg múky v sáčku, ktorý by vážil 1,032 kg (zhruba v tomto pomere je to u bežných kapsúl). To predsa nedáva zmysel. Tieto kapsule však vážia len 2,7 g (plus 5 g kávy vo vnútri).

Nezabúdajme, že každé gesto sa počíta. Prechodom k zodpovednejšej spotrebe prispievame k ochrane našej planéty. Nechceme ignorovať vplyv konzumácie kávových kapsúl na naše životné prostredie a tu je naša odpoveď. Iné kapsule sme ani neponúkali a aj do budúcnosti sľubujeme, že 100% je pre nás minimum.



Príprava: použite 1 kapsulu na 1 šálku kávy v Nespresso® kompatibilnom kávovare na kapsule a čerstvú, najlepšie filtrovanú čistú vodu. Na ristretto nastavte 25 ml vody, na espresso 40 ml vody a na lungo 110 ml vody.

Nespresso® je ochranná známka tretej osoby a nie je v žiadnom spojení s Fair Trade Centrum sro

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: