Bio Jujube červené datle sušené na slnku, 100 g
Úžasné červené datle jujuba voľne rastúce pozdĺž Hodvábne chodníky majú silnú chuť a arómu. Šetrne sušené na slnku bez akýchkoľvek postrekov, konzervantov a bez pridaného cukru.
Kategória: | Sušené ovocie a oriešky |
---|---|
Hmotnosť: | 0.112 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 100 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Bio CZ: | Produkt ekologického zemědělství |
Fairobchod: | Fair trade garance Fairobchod |
Cenené červené plody, známe ako jujube, česky jujuba, prezývané čínske datle alebo červené datle, botanicky cicimek čínsky ( ziziphus jujuba ). Na indickom subkontinente sa podľa vedeckého článku cielene pestovali už v dobe 9000 rokov pred naším letopočtom. V tradičnej čínskej medicíne ide potom o jedno z najstarších ovocí využívané viac ako 4000 rokov.
Strom samotný pochádza z Číny a odtiaľ je tiež známych najviac jeho kultivarov. Ešte v polovici 19. storočia bol najdôležitejším tamojším ovocným druhom. Neprekvapí teda, že už v staroveku bol šírený karavanami po Hodvábnom chodníku na západ, až na začiatku nášho letopočtu dorazil do Ríma. Aj naše datle dozreli v odľahlej oblasti Samarkandu v Uzbekistane, kadiaľ viedla Hodvábna cesta, a kde sa v dlhých a teplých rokoch obzvlášť dobre rozvíja chuť ovocia i jeho jedinečný obsah živín.
Naše bio červené datle jujube sú veľmi chutné, krásne aromatické, jemne sladké a slabo ovocne kyslé. Po zbere sú starostlivo a šetrne sušené na slnku a ručne triedené. Po importe do Českej republiky ich v chránenej dielni ručne balíme do sáčkov. Čisto prírodné plody z voľne rastúcich stromov, skutočné perly Samarkandu a poklad Hodvábne chodníky bez konzervačných látok, bez pridaného cukru, bez farbív a iných umelých prísad. Časť zberu je ale vždy napadnutá hmyzom a nemožno tomu zabrániť (pozri ďalej).
Bio jujuba z voľne rastúcich stromov
Čínske bio datle jujube majú na svojom povrchu veľmi jemnú prírodnú voskovú vrstvu, ktorá sa po vysušení a vplyvom teplotných zmien pri skladovaní a transporte niekedy rozpúšťa a bledne. Nejde o vadu, ale o znak najvyššej kvality a dôkaz, že bobule neboli ošetrené postrekom. Červené datle jujuba odporúčame ako ovocnú desiatu, napríklad v kombinácii so syrom alebo šalátom; prípadne balené v slanine alebo plnené marcipánom a orechy.
Plody jujuby nie sú datľami, iba sa im svojím vzhľadom podobajú, ale bobuľami. Sú červenohnedé, veľké a oválne, pevná mäsitá dužina ukrýva malé jadro. Sušené sa využívajú aj na prípravu čaju proti prechladnutiu a pri problémoch s dýchaním. Stačí nechať aspoň 10 minút 5-6 plodov v horúcej vode a po vypití výluhu je možné zjesť aj samotné bobule.
Tieto naše datle jujube sú vysoko kvalitné pestované bez akýchkoľvek postrekov. Rastú podľa pravidiel ekologického poľnohospodárstva v nedotknutej oblasti Samarkandu, kde sa snáď ani nikdy v minulosti umelé pesticídy, herbicídy a insekticídy nepoužívali. Nedá sa teda zabrániť hmyzu v napadnutí plodov a pri každom zbere je časť plodov napadnutá. Pred sušením datlí sa preto hmyz ničí pôsobením obyčajného oxidu uhličitého, tlaku a teploty. Kvalita ovocia zostáva a hmyz datle opúšťa, vo výnimočných prípadoch zostane mŕtvy. Avšak môžete teda naraziť na plod s chodbičkami, prípadne aj mŕtveho červíka. V zásade sa dá povedať, že ide o známku kvality – doklad ekologického spôsobu pestovania týchto datlí.
Využitie jujube v tradičnej čínskej medicíne
Plody jujube sú pre svoje ojedinelé zloženie niekedy radené medzi tzv. superpotraviny. Spracovávajú sa do kompótov, používajú sa pri výrobe cukroviniek, dávajú sa do niektorých druhov chleba a ázijská kuchyňa pozná množstvo ich ďalších využití, nezrelé sa nakladajú do octu alebo soli.
Ide tiež o rituálnu rastlinu a symbol plodnosti vo svadobnom obrade. Listy jujube sa skrmujú domácim zvieratám a slúžia ako náhradné krmivo pre húsenice priadky morušovej. Zaujímavé je, že obsahujú látku zizifín, ktorá blokuje receptory vnímania sladkej chuti, takže po rozžuvaní listov nejaký čas necítime sladkú chuť. Drevo sa využíva v stolárine, v Kórei potom aj na výrobu tradičného dychového nástroja.
Najčastejšie ale jujube odporúča tradičná čínska medicína, ktorá plody využíva na detoxikáciu organizmu, upokojenie nervov, pri liečbe nespavosti a rôznych infekcií, znižovaní krvného tlaku či na podporu krvotvorby, činnosti tráviaceho ústrojenstva, pečene, sleziny a obličiek. Čínske ľudové liečiteľstvo vraj jujube využíva aj na liečbu astmy, cukrovky, kožných problémov, úzkosti a proti kŕčom a zápalom.
Dôkazy z klinických štúdií však chýbajú, aj keď aj západná medicína už možné účinky jujube začína skúmať. Už teraz web drugs.com ministerstva poľnohospodárstva USA priznáva jujube obsah celý rad vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Ide najmä o vitamín C a A, draslík, vápnik a množstvo stopových prvkov. Treba však tiež upozorniť, že podľa niektorých obchodníkov jujube ponúka 30x viac vitamínu C ako citrón. Podľa uvedeného zdroja však 100 g jujube obsahuje 69 mg vitamínu C oproti 53 mg pri citróne. Rozdiel je teda "len" 30 % v prospech čínskych datlí.
Zloženie : bio sušené plody jujuby (cicimek čínsky) 100%. Môže obsahovať stopy škrupinových plodov.
Energetická hodnota: | 1157 kJ/276 kcal |
Tuky: | 0,8 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,2 g |
Sacharidy: | 62 g |
z toho cukry: | 62 g |
Bielkoviny: | 3,6 g |
Soľ: | 0,02 g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.